Menu

Blog over boekhouders


Het belang van een accountant

De accountant

Of je nu een grote of kleine ondernemer bent, zonder een accountant kan je niets. Zonder accountant kan de jaarrekening die je zelf opstelt of door hem laat opstellen, niet goedgekeurd worden en zullen de cijfers van je onderneming niet als betrouwbaar bestempeld kunnen worden. Voor kleine ondernemers is het misschien ook niet noodzakelijk om een goedkeuring van de accountant te verkrijgen, voor grote bedrijven is dit wettelijk verplicht. 


Wat doet de accountant?

De belangrijkste taak is het controleren en opstellen van jaarrekeningen en financiële administraties voeren, waarbij controle toch sterk boven de overige taken uitstijgt. Voor middelgrote en grote ondernemingen is het verplicht om bij de jaarrekening een accountantsverklaring bij te voegen. Dit geeft aan dat de jaarrekening door een betrouwbare partij is gecontroleerd en dat de cijfers van een onderneming correct zijn. Dit is belangrijk, want op basis van de jaarrekening nemen directie, aandeelhouders, beleggers, banken, crediteuren en debiteuren belangrijke beslissingen. Onderdeel van de accountantsverklaring is het accountantsverslag, waarin hij bijzonderheden beschrijft die hij tegen is gekomen bij de controle. Dit accountantsverslag is veelal van belang voor de leidinggevenden van een onderneming. Een andere belangrijke taak is de adviserende rol. Op basis van zijn opleidingen en werkervaringen mag een accountant advies geven over een breed terrein, zoals managementbeslissingen, de inrichting van een financiële administratie en kan hij ondernemingen adviseren over fiscale aangelegenheden.


Soorten accountants

Openbaar accountants - De accountant werkt voor een accountantskantoor, maar kan ook een eigen kantoor hebben. Een accountantskantoor heeft meerdere klanten, waarvoor hij adviseert, controleert of de financiële administratie voert. Meestal zijn de klanten Nederlandse ondernemingen, maar grote accountantskantoren kunnen ook internationale klanten hebben.

Interne accountants - Hier is de accountant in dienst van een onderneming. Hij controleert en adviseert dan de diverse afdelingen in een bedrijf en heeft dikwijls de functie van financieel directeur. Hij heeft dus niet van doen met verschillende klanten, maar alleen met de onderneming waar hij in dienst is.

Overheidsaccountants - Een accountant in overheidsdienst werkt bij de belastingdienst of bij een ministerie en controleert het hele proces rondom de belastinginning, belastinguitgaves en de belastingaangiftes.


De titel accountant

De accountantstitel is een wettelijk beschermde titel. Dit betekend dat niet zomaar iedereen zich accountant mag noemen. Hij dient dan ook aan enkele eisen van opleiding en werkervaring te voldoen. Er bestaan in Nederland twee accountanttitels: • AA – Accountant-administratieconsulent • RA – Registeraccountant De titel AA mag gevoerd worden als men de afgeronde HBO opleiding accountancy heeft. De titel van RA kan alleen gedragen worden na een wetenschappelijke opleiding accountancy. Beide opleidingen bestaan uit een deel theorie en een deel praktijk.

Op zoek naar een accountantskantoor in omgeving Schagen, kijk dan eens op de site van Accountantskantoor De Jong.

Over ons

Blog over boekhouders

Hoi, mijn naam is Esther, als officemanager van een MKB bedrijf krijg ik eveneens te maken met de financiële aspecten. Aangezien ik zelf geen boekhouder ben, besteed ik dit graag uit. Het is echter niet altijd even makkelijk om een geschikte en betrouwbare boekhouder te vinden. Het aanbod is enorm en papier zijn ze theoretisch allemaal geschikt om de werkzaamheden naar behoren te voldoen. Het is echter prettiger om met iemand samen ter werken die bij het bedrijf past en met je mee denkt. Deze blog gaat over boekhouders en helpt je hopelijk een geschikte boekhouder te vinden. Veel leesplezier toegewenst!

Categorieën

Recente artikelen

Een accountant of boekhouder: verschillen & tips bij keuze
18 augustus 2020

Voor financieel advies, hulp en het controleren va

BELASTINGADVISEUR
27 maart 2018

Wat een fantastische sensatie was dat toch. Je ben

Een accountant inschakelen
8 februari 2018

Waarom een accountant inschakelen Als startende on

Het belang van een accountant
8 februari 2018

De accountant Of je nu een grote of kleine onderne