Menu

Blog over boekhouders


Een accountant of boekhouder: verschillen & tips bij keuze

Voor financieel advies, hulp en het controleren van je boekhouding kun je als ondernemer niet zonder een accountant of boekhouder. Maar wat is het verschil tussen accountancy en boekhouders? En hoe kies je een goede financieel expert uit om jou te helpen bij je financiële boekhouding?

Het verschil tussen een accountant en de boekhouder

Het accountantberoep en de functie 'boekhouder' verschillen van elkaar in de zin dat tegenwoordig iedereen zich een boekhouder mag noemen. Accountancy daarentegen is een beschermde beroepsgroep en alleen van toepassing op professionals die een universitaire of hbo-studie hebben gevolgd. Experts die een studie accountancy hebben gevolgd hebben naast hun gevolgde opleiding de plicht om zich jaarlijks te laten bijscholen om hun kennis up to date te houden. Er wordt overigens onderscheid gemaakt tussen AA-accountants en RA-accountants. AA is de afkorting van accountant-administratieconsulent en betreft iemand die een hbo-opleiding heeft afgerond. RA betekent registeraccountant en is een professional die een wo-opleiding heeft voltooid.

Hoe bepaal je welke expert geschikt is voor jou?

Het is in de eerste plaats aan te raden om sowieso niet voor een boekhouder te kiezen, maar voor een AA-accountant of RA-accountant. Je hebt dan de garantie dat je met een echte professionele accountant te maken hebt en kwaliteit mag verwachten. Schakel je iemand in via een accountancybureau, dan betaal je echter wel meer dan voor een boekhouder. Er zijn natuurlijk genoeg ervaren en betrouwbare boekhouders. Maar kijk je alleen naar het financiële plaatje en ga je om die reden voor een voordelige boekhouder, dan heb je geen garantie op kwaliteit. Een belangrijk ander punt van aandacht bij de selectie is de vraag of het accountancykantoor dat je wilt inschakelen up to date is en over recente certificaten beschikt. Scholen de AA-accountants of RA-accountants die je wilt inschakelen zich voldoende en regelmatig bij of niet? In de derde plaats kun je bij het selecteren van de juiste financieel adviseur kijken naar hoe er gefactureerd wordt. Het is aan te raden om heldere, sluitende prijsafspraken te maken, zodat je als opdrachtgever financieel precies weet waar je aan toe bent. Elke maand een hoge(re) factuur ontvangen dan verwacht was is niet alleen financieel onprettig, maar werkt ook demotiverend en is niet goed voor het onderlinge vertrouwen en de samenwerking. Garandeer je er daarom van dat er heldere en duidelijke prijsafspraken gemaakt kunnen worden zonder nare verrassingen achter. Ten slotte is het aan te raden om de reviews van het beoogde accountancykantoor goed door te lezen. Deze zijn vrijwel altijd online te vinden, via Google of de homepage van het betreffende kantoor. De klantbeoordelingen geven je een goede indruk van wat je kunt en mag verwachten.  

Over ons

Blog over boekhouders

Hoi, mijn naam is Esther, als officemanager van een MKB bedrijf krijg ik eveneens te maken met de financiële aspecten. Aangezien ik zelf geen boekhouder ben, besteed ik dit graag uit. Het is echter niet altijd even makkelijk om een geschikte en betrouwbare boekhouder te vinden. Het aanbod is enorm en papier zijn ze theoretisch allemaal geschikt om de werkzaamheden naar behoren te voldoen. Het is echter prettiger om met iemand samen ter werken die bij het bedrijf past en met je mee denkt. Deze blog gaat over boekhouders en helpt je hopelijk een geschikte boekhouder te vinden. Veel leesplezier toegewenst!

Categorieën

Recente artikelen

Een accountant of boekhouder: verschillen & tips bij keuze
18 augustus 2020

Voor financieel advies, hulp en het controleren va

BELASTINGADVISEUR
27 maart 2018

Wat een fantastische sensatie was dat toch. Je ben

Een accountant inschakelen
8 februari 2018

Waarom een accountant inschakelen Als startende on

Het belang van een accountant
8 februari 2018

De accountant Of je nu een grote of kleine onderne